אני מספרת את הסיפור הזה לא מעט, יש בו מן הפן האקזוטי או שמא זה הצ’יזבטי:
לפני כ-3 שנים, חברת ילדות שעבדה באותו זמן במחלקת ה-fMRI באיכילוב, שאלה אם ארצה להשתתף בניסוי. מחפשים נשים בנות 35-25, ימניות (לא בדעותיהן) וללא גשר בשיניים – אני! תיאור מדוייק שלי.
כמה ימים לאחר הבדיקה התקשרה טלי, הרופאה שניהלה את הניסוי ופצחה בנאום מגומגם: “תראי… נדמה לי, זה רק אולי… אני לא בטוחה… אבל אני חושבת שיש לך ציסטה בבלוטת האיצטרובל“. איבדתי פעימה או שתיים. “אבל אין מה לדאוג. זה בדרך כלל משהו שאנחנו מוצאים בנתיחה שלאחר המוות”.
מזל שאני אחות של רופאה ויודעת על ביטויים כמו “זה סרטן שמתים איתו”, כשהכוונה היא לסרטן שחיים איתו, מפתחים איתו מערכת יחסים ובסוף מתים ביחד, לא מתים ממנו. צורת ביטוי.
אמנם יודעת את כל זה, אבל לא שיא הקול. מאז התברר שזה אכן העניין ושיש לעקוב בהתמדה אחרי הציסטה – וכך זכיתי במנוי שנתי ל-MRI.
המציגה הינה אני
וכל זאת סופר על שום מה?
משני טעמים 1:
האחד עוסק בסוגייה שאם בודקים – מוצאים. בדרך כלל אני נקראת לדגל עם הסיפור כדי להרגיע אנשים עם סיפור דומה: התנדבו לניסוי, הלכו לבדוק משהו אחר, עברו במקרה ליד מצלמת רנטגן והתגלה איש ירוק בסיפור כחול. אם בודקים – מוצאים. המסקנה היא שאם אין שכל – אין דאגות, אין בדיקות – אין מחלות, אין ערבים – אין פיגועים.
העניין השני הוא הפער המדהים בין שיא הטכנולוגיה – מכשיר ה-MRI (מכשיר שמיטב המוחות לא ממש מצליחים להבין, שאלו כל בוגר קורס הדמאה ודימות) לשיא ה-low tech. המכשיר הזה קודח בראש ברעשים מזן העינוי הסיני, מייצר עוצמות של טרקטור. הבדיקה עצמה לא קלה לקלסטרופובים ואין בה ולו אמצעי אחד קטן להקל על הנבדק – נגיד, שעון שמראה עוד כמה בדיקות נותרו ומשך כל בדיקה, מוזיקה, סרט, שקט (!). זה נכון שהכל צריך להיות לא מתכות מתמגנטות, אבל אלו הם דברים שקיימים ורק דורשים מחשבה על חוויית המשתמש. (מרוב חוויות משתמשים אני כבר פחות אוהבת את המילה חווייה).
וזה עניין שחולש על כל תחומי הרפואה, אף אחד לא יוצא זכאי. איך ייתכן שבשנת 2008 – כשמצלמים תמונות במאדים, בוחרים נשיא שחור בארה”ב ומאיצים חלקיקים – כמה חיידקים על שן דורשים לפעור בור בשן על מנת לסתום אותו בחתיכת מתכת.
ורק כדי לסבר את האוזן, הנה דוגמית. הכפילו ב-45 דקות בתוך מנהרת מגנט. כדאי לשים לב לבס המצטרף בשניה 10.
[audio:http://www.habitu.org/blog/wp-content/uploads/2008/12/dwi-brain-siemens-15t.mp3]זוהי רק בדיקה אחת מסדרה של בדיקות, הרעשים מגוונים להפליא, כל בדיקה ואופיה הקולי. למי שרוצה את הבדיקה המלאה, יכול לשמוח על כך שיש את האינטרנט.
1. אם לא לוקחים בחשבון את הטעם השלישי: פוסט זה נרקח בראשי המצולם בתהודה מגנטית היום, במהלך הביקור השנתי.
Leave a Reply